Circulaire economie

Betonproducten passen in circulaire economie

“De Nederlandse betonproductenindustrie kan volop profiteren van de circulaire economie,” aldus Ton Pielkenrood, directeur BFBN. “Prefab beton past uitstekend binnen deze visie. Met prefab beton kan bijvoorbeeld eenvoudig demontabel worden gebouwd. Gebouwen die niet meer voldoen kunnen makkelijk uit elkaar worden gehaald. De elementen kunnen vervolgens ergens anders opnieuw worden gebruikt. Zo krijg je hoogwaardig hergebruik en hoeft er niets kapot worden gemaakt.” Dit betekent wel dat bij het ontwerp en constructie hier rekening mee moet worden gehouden.

bfbn circulair

Meer dan recyclen

De circulaire economie is meer dan recyclen alleen. “Het is meer dan je focussen op één ding, zoals CO2 reductie of zorgen dat je de laagste MKI (milieukostenindicatie) score krijgt. Je moet alles erbij betrekken. Ontwerpen voor de toekomst. Dat betekent antwoord geven op vragen als: Wat gaan we met de betonelementen doen nadat de huidige functie komt te vervallen? Hoe scheiden we de in- en afbouw (zoals gipsplaten, stucwerk op de muren) van de draagconstructie? Hoe kunnen elementen of modules een heel andere functie in een volgende toepassing vervullen? Uitdagend en soms moeilijk zijn deze vraagstukken, maar wel interessant om verder te kijken en de blik over de horizon te werpen. De vuurtoren kan hier als metafoor worden gebruikt. Je moet niet alleen ver kijken, maar vooral in alle richtingen.”

 

Hoogwaardig hergebruik

Betonproducten zijn uitermate geschikt voor hoogwaardig hergebruik vanwege hun sterkte en lange levensduur. “In de GWW zijn hiervan vele voorbeelden. Bestratingsmaterialen worden ingezameld en opnieuw gebruikt. Ook betonnen barriers worden als ze niet meer nodig zijn eenvoudig opgepakt en ergens anders weer toegepast. Bruggetjes en brugliggers kunnen, als er in het ontwerp rekening mee is gehouden, dezelfde functie op een andere plek vervullen.”

 

Uit elkaar peuteren

Naast het hergebruik wordt in de betonproductenindustrie momenteel vooral gerecycled.  Beton wordt dan vermalen tot granulaat dat als vervanger van primair zand en grind wordt toegepast in nieuwe betonproducten. In de nabije toekomst kunnen we beton nog verder uit elkaar peuteren tot de oorspronkelijke grondstoffen. Dan is de cirkel van beton weer helemaal rond.

Verder lezen over circulair bouwen met beton? Hieronder een aantal artikelen.

B:ton nr. 27, 2015

Bouwaktua, oktober 2015

 

De volgende productsectoren vallen onder de BFBN

AB-FAB
AGRAB
BB&S
BEST
VPB