Amsterdam wil wachten met bouw kantoren

Amsterdam wil wachten met bouw kantoren

In Amsterdam staat nog een miljoen vierkante meter aan kantoorruimte leeg. Het grootste deel hiervan is echter onbruikbaar. Leegstaande kantoren zijn niet duurzaam en niet goed ingedeeld.  Een tekort aan kantoren dreigt daarom in de hoofdstad, tenminste, binnen drie jaar. Zo luidde de noodkreet van de kantorenbranche afgelopen april in Het Parool. In dezelfde krant laten wethouders Van der Burg (Grondzaken) en Ivens (Bouw) weten dat de gemeente niet van plan is de bouwstop voor kantoren op te rekken. 

Volgens makelaars, projectontwikkelaars en aannemers ontstaat binnen drie jaar een tekort aan geschikte kantoorruimte in de stad omdat er nauwelijks nieuw gebouwd mag worden. Bestaande kantoren worden veranderd in woonruimte of hotel. Alleen op de Zuidas mogen nieuwe kantoren worden gebouwd.

De wethouders spreken de cijfers van de vastgoedbranche tegen. “Het is niet zo dat er op korte termijn een tekort dreigt aan gewilde kantoorruimte,” schrijven ze aan de gemeenteraad. “Er is voldoende ruimte voor nieuwbouw de komende jaren en er staat met ruim een miljoen vierkante meter ook nog veel kantoorruimte leeg.”

Ombouwen is het devies

Amsterdam wil pas ingrijpen als ‘zeker de helft daarvan’ is omgebouwd naar woonruimte, hotel of nieuw kantoor. In het huidige tempo van transformatie zal dat zo’n vier jaar duren.

Bron: Het Parool

De volgende productsectoren vallen onder de BFBN

AB-FAB
AGRAB
BB&S
BEST
VPB