Brandbrief naar Rutte over infrastructuur

24 organisaties hebben samen een brandbrief opgesteld naar premier Rutte. Ze maken zich zorgen over het budget voor infrastructuur en mobiliteit in Nederland. Onder de ondertekenaars zijn de ANWB, reizigersorganisatie Rover, de NS en Schiphol.

De opstellers van de brief vinden de tien miljard euro die de regering de komende twee jaar vrijmaakt voor de infrastructuur, lang niet genoeg.

Het aantrekken van de economie zorgt ervoor dat het drukker wordt op de wegen, in de lucht, op het spoor en op het water. Daar is de Nederlandse infrastructuur echter niet klaar voor, vrezen de briefschrijvers.

“Er is simpelweg meer geld nodig voor de versnelde aanpak van weginfrastructuur, een betere bediening van sluizen en bruggen, kwalitatief hoogwaardiger spoorvervoer en excellente fietsvoorzieningen”, staat onder meer in de brief.

“De helft van onze mobiliteit bestaat uit wandelen en fietsen, maar daar investeren we bijna niet in”, legt de Fietsersbond, een van de ondertekenaars, uit. “Als je wilt dat reizigers over kunnen stappen naar andere vormen van mobiliteit, dan moeten daar goede voorzieningen voor zijn. Dus goede fietsenstallingen op stations en snelfietsroutes bijvoorbeeld.”

“Van de tien miljard die wordt uitgetrokken, gaat de helft al naar onderhoud van bestaande infrastructuur.” De opstellers willen daarom dat Rutte de brandbrief zwaar mee laat wegen bij de keuzes die hij nu en in de toekomst moet maken. “Dat stut de toekomstige welvaart en het welzijn van Nederland.”

De BFBN sluit zich aan bij dit standpunt. De BFBN maakt zet al jaren in op het op peil houden van de investeringen in de Nederlandse infrastructuur.

infra

 

De volgende productsectoren vallen onder de BFBN

AB-FAB
AGRAB
BB&S
BEST
VPB